Groen
Paars
Blauw
Oranje
Geel
hoekje
Verslagen 2003-'04 
Thailand (5/11) 

1. Londen
2. Bangkok- Kanchanaburi
3. Sukhothai en Chiang Mai
4. Pai en Soppong.

Cambodja (4/12) 

5. Geschiedenis Cambodja
6. Siem Reap en Battambang
7. Phnom Penh en omgeving

Vietnam (16/12) 
Nieuw-Zeeland (13/01) 
Argentinië/Chili (26/02) 
Bolivia (16/04) 
Peru (30/04) 
copy&paste <td> tag
copy&paste <td> tag

Verslag 18:
Ketterkrampen in ‘t klooster

Het valt op dat Peru al veel langer en meer toeristen ontvangt. In Bolivie is de accommodatie veel poverder en de doorsnee toerist een twintiger met een rugzak op zijnen bult, terwijl de gemiddelde leeftijd van toeristen hier een pak hoger ligt en er koffers op wieltjes rondbollen. Het stillekesaan moe om alles zelf te arrangeren, hebben we een tour geboekt om enkele eilanden te bezoeken. De volledig uit riet gemaakte Uros eilanden drijven sinds 800 na Christus rond op het Titicacameer. Maar sinds toeristen als wij er zijn beginnen komen, hebben de helft van die eilandjes hun ziel en massa’s souvenirkes verkocht. We wisten dat dit een plat toeristische aangelegenheid zou zijn, ons was het vooral om de twee volgende eilandjes te doen, die trouwens veel beter met toerisme kunnen omgaan.

Geen hotels op Amantaní; bij aankomst kreeg iedereen een gastgezin toegewezen die voor het onderdak en de maaltijden zorgden. Door een beurtrolsysteem krijgt iedere familie evenveel toeristen over de vloer en worden de extra inkomsten eerlijk over de bevolking verdeeld. Naar het schijnt zijn er op het eiland ook knappe Inca-ruïnes, naar het schijnt, want wegens 1 mei-feestelijkheden ging de trekking niet door en hebben we de dans-, drink- en boomomhakfestiviteiten op het plein bijgewoond. ‘s Avonds was het dan de normaal voorziene muziekavond, waarvoor we zelf in traditionele klederdracht werden gestoken; Sally in zeven lagen rokken en Erik in een poncho met muts op zijne kop.
Het derde eiland, Taquile, stelt een aantal duidelijk regels voorop en duldt slechts een paar uur per dag toeristengroepen. Dus te weinig tijd hier en van heel de trip geen enkele ruïne bezocht, maar we hebben ons wel geamuseerd.

Arequipa wordt ook wel de witte stad genoemd omdat vele van de mooie koloniale gebouwen destijds werden opgetrokken uit silar, een witte vulkanische steen. Zo ook het Santa Catalina klooster, dat meer weg heeft van een kleine omwalde stad met z’n pleintjes en nauwe straatjes. De honderden nonnen leefden in dit semi-begijnhof volledig afgesloten van de buitenwereld. Het was in dit heilig huis dat de antichrist zich in Sally begon te roeren of haar lichaam gewoon liet weten geen lokaal vlees meer te willen verteren.

Arequipa is omringd door met sneeuw bedekte vulkanen en ‘s werelds diepste canyons. In de eeuwige sneeuw van de Ampoto vulkaan werd eind jaren ’90 Juanita gevonden, een nagenoeg perfect bewaarde mummie uit het Inca-tijdperk. Het dertienjarige meisje werd aan de berggoden geofferd en zit nu in een diepvrieskist in het Museo Santuarios Andinos te wachten op verder onderzoek. Haar intacte huid, haar, nagels en kleding zijn verbluffend.

Met zijn drie kilometer diep is de Colca Canyon de tweede diepste ravijn ter wereld, de allerdiepste ligt achter de hoek. De pre-Inca’s maakten de dorre vallei vruchtbaar door de aanleg van een ingenieus terrassensysteem dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Dat levert trouwens ook fabuleuze zichten op. Maar pas echt spectaculair was het bezoek aan de Cruz del Condor; een uitkijkpunt voor het spotten van condors. Gigantische roofvogels met een vleugelspanwijdte van ruim drie meter. Het is echt een machtige ervaring on die imposante vogels van dichtbij te kunnnen aanschouwen. De veren van hun vleugels trillend op de thermiek, hun kop naar links en rechts draaiend de grond afspeurend naar een mals stukje vlees ... Waauw!

Sally en Erik

 

Blijf op de hoogte!

Wil je verwittigd worden als er een verslag is verschenen of we nieuwe foto's hebben doorgestuurd? Schrijf je dan als de bliksem in op onze Nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

Terug!

 © Erik en Sally - Pluk gerust van deze site, maar laat het ons weten! -
Blauw Oranje Geel E-Mail ons! Groen Paars