Groen
Paars
Blauw
Oranje
Geel
hoekje
Verslagen 2003-'04 
Thailand (5/11) 

1. Londen
2. Bangkok- Kanchanaburi
3. Sukhothai en Chiang Mai
4. Pai en Soppong.

Cambodja (4/12) 

5. Geschiedenis Cambodja
6. Siem Reap en Battambang
7. Phnom Penh en omgeving

Vietnam (16/12) 
Nieuw-Zeeland (13/01) 
Argentinië/Chili (26/02) 
Bolivia (16/04) 
Peru (30/04) 
copy&paste <td> tag
copy&paste <td> tag

Verslag 16:
Paaseiland heeft dus écht niks met Pasen te maken hé!

We worden achtervolgd door Phil Collins! Niet letterlijk natuurlijk, maar sinds Nieuw-Zeeland duikt hij overal op; in onze huurauto's, in Patagonië en Bolivië op tv en zelfs in het kot van de nacht in voorbijrijdende auto's. Beetje beangstigend want we vinden onszelf nog wat te piep voor T/W Classic. Hopelijk kunnen we hem in Peru afschudden.

Swat, we dachten het slechte weer in Bariloche te hadden achtergelaten toen we na een prachtige rit langs zeven meren in San Martin de los Andes waren aanbeland. Vanuit dit "Brasschaat" van Argentinië hebben we dan maar direct een mountainbike gehuurd om daar volop van te profiteren. Wat een rustig tochtje rond het meer zou worden, draaide al snel uit op zwarte plekken zien bij het bestijgen van de Cerro Tren; en wel twee keer want we moesten nog terug ook. Maar de voldoening was er, alsook de rondzwevende condors en het gezellige terras aan de andere kant van de berg.

Het mooie weer was maar van korte duur want de rest van de Goede Week regende het pijpekrullen. We hebben nog geprobeerd naar Pucon in Chili te vluchten. Omdat we daar geen hand voor de ogen konden zien, laat staan de naar het schijnt imposante Villarica vulkaan, hebben we er ineens korte metten mee gemaakt en de luxe nachtbus naar Santiago genomen.
Daar kenden we ondertussen onze weg, dus zijn we onder het eeuwige zomerzonnetje serieus gaan citytrippen. Een gepassioneerde rondleiding gekregen in het huis van dichter Pablo Neruda, een ontnuchterend bezoek gebracht aan het Allende Solidariteitsmuseum, met de kabeltrein -en de halve bevolking van Santiago- naar het gigantische Mariabeeld op de Cerro San Cristobal en vooral rondhangen in de hippe Bellavista buurt, souvenirekes kopen en pisco sour nippen op een terraske.

Zo de tijd een beetje uit het oog verloren en ons op Paaszondag nog moeten haasten om onze vlucht naar Paaseiland te halen. Op de vlieger de trend verder gezet en Lan Chile op kosten gejaagd met wodka orange, wijn en bier ... Lichtjes aangeschoten de eerste beste madam gevolgd die ons een bed wou verhuren ... en met ons gat recht in de paradijselijke boter gevallen.
Paaseiland of Rapa Nui is een grasperkje drie keer zo groot als Lier met drie vulkanen temidden van de Stille Oceaan, bezaaid met honderden moai (gigantische stenen beelden) die uit de Rano Raraku vulkaan werden gehouwen om de overledenen te eren. De moai werden over boomstammen tot aan hun altaar gerold, soms wel tientallen kilometers ver. Naarmate het eiland kaler en onvruchtbaarder werd, stegen de spanningen tussen de vijf clans en belandden alle beelden met hun neus in het zand. De vogelmancultus is dan weer een latere ontwikkeling om de orde op het kleine eiland te kunnen herstellen. Elke lente werd er een wedstrijd georganiseerd om het eerste fregatvogelei van op een eilandje voor de kust aan land te brengen, om zo een nieuwe leider/vogelman aan te stellen.
Sinds de jaren '60 werden slechts een zestal sites gerestaureerd, waardoor je nog een goede indruk krijgt van hoe impressionant het er destijds moet uitgezien hebben. Met een gehuurde 4x4 onder ons gat en een gids van de toeristische dienst in de hand, hebben we ten volle kunnen genieten van het eiland en het nog steeds sluimerende mysterie. En zo vriendelijk en warm dat de mensen hier zijn, dat hadden we nooit verwacht van zo'n toeristische trekpleister.

Vier tussenlandingen later staan we temidden van een kleurrijke indianenbevolking naar adem te scharen. La Paz in Bolivie ligt op 4.000 meter, als je zo van zeeniveau komt aangevlogen, is dat wel even wennen ...

Sally en Erik

 

Blijf op de hoogte!

Wil je verwittigd worden als er een verslag is verschenen of we nieuwe foto's hebben doorgestuurd? Schrijf je dan als de bliksem in op onze Nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

Terug!

 © Erik en Sally - Pluk gerust van deze site, maar laat het ons weten! -
Blauw Oranje Geel E-Mail ons! Groen Paars