Groen
Paars
Blauw
Oranje
Geel
hoekje
Verslagen 2003-'04 
Thailand (5/11) 

1. Londen
2. Bangkok- Kanchanaburi
3. Sukhothai en Chiang Mai
4. Pai en Soppong.

Cambodja (4/12) 

5. Geschiedenis Cambodja
6. Siem Reap en Battambang
7. Phnom Penh en omgeving

Vietnam (16/12) 
Nieuw-Zeeland (13/01) 
Argentinië/Chili (26/02) 
Bolivia (16/04) 
Peru (30/04) 
copy&paste <td> tag
copy&paste <td> tag

Verslag 7:
Een laatste Cambodjaans rondje varia.

De farce met die Duitsers.
Op veertien dagen tijd lopen we op vier verschillende plaatsen dezelfde Duitse jongen en meisje tegen het lijf. Het is te zeggen; vooral de overvloedige mondvoorraad van 'die Fraulein'. De wereld is klein ... of onze reisroute is toch niet zo origineel als eerst gedacht ;-)

De farce met de 'Promogirls'.
In Battambang wordt ons door een Amerikaans koppel een restaurant aangeraden. Na 1 voet binnengezet te hebben, worden we niet alleen overrompeld door vier kelners maar ook nog eens bestookt door een zestal bier-promo-meisjes. Elk zichzelf respecterend biermerk heeft er in een deftig restaurant zo eentje rondlopen blijkbaar. Gehuld in spannende uniformpjes roepen ze bij gebrek aan kennis van de Engelse taal enkel de naam van hun respectievelijk biertje. Maar als we over de prijs of een gratis proevertje beginnen, ho maar!
Het Thaise Singhabier is trouwens geklopt door het nog betere Vietnamese San Miguel bier.

De vocale farce.
De gevreesde overlast van karaoke-bars blijft een beetje uit. De doorsnee Aziaat heeft blijkbaar zo geen establissement nodig om de longen uit zijn of haar lijf te zingen: in restaurants, op de bus, voor T.V. en in internetcafé's janken ze mee met ondertitelde videoclips. Zo zaten we laatst rustig een verslag in te tikken, totdat de eigenaar aan de computer naast ons zonder gène zijn keel openzette. De preselecties van Idool 2003 zijn er in vergelijking niks tegen.

Even slikken in de coffeeshop.
Beetje pijnlijk. Als een Amerikaans missionariskoppel de lokale Khmer Rouge gruweldaden uit de doeken doet, loopt hun Cambodjaanse secretaresse huilend weg. Op zesjarige leeftijd zag ze haar ouders, broer en zussen ombrengen. De Cambodjanen lijken op het eerste zicht dat hoofdstuk te hebben afgesloten, maar de gebeurtenissen liggen toch nog heel vers in het geheugen. Ze zijn echt veel te braaf om alsnog af te rekenen met de Khmer Rouge misdadigers die nog altijd ongestraft rondlopen.

A room with a view.
Door ervaring weten we ondertussen dat we een rustig gelegen hotelletje moeten opzoeken; een kamer met ventilator en badkamer aan maximum $ 6. Daar kwam in Phnom Penh nog één factor bij: een venster! Slechts enkele kamers per hotel zijn er voorzien van een raam om wat daglicht en lucht te laten binnensijpelen. Wanneer we er dit ook expliciet begonnen bij te vermelden, werden we meermaals naar boven getroond voor een kamer mét een raam ... dat uitgaf op de gang.

De Bruynzeel-truc.
De Franse kolonisatie heeft toch één vrucht afgeworpen; stokbrood met "La Vache Qui Rit" is een welgekome afwisseling op de dagelijkse rijst en noedels. Voor onze pick-nick hadden we een mooi plekje uitgekozen aan de rivier, dat vonden de bedelkindjes ook. Onze boterham met kaas smaakte ineens al veel minder. Sinds kort hebben we echter een doos kleurpotloden op zak, een Cambodjaanse kinderhand is zo gauw gevuld (en ons geweten gesust).

Toeristische attractie 'Phnom-Penh-stijl'.
Om het koninklijk paleis en de zilverpagode te bezoeken, vroegen ze naast drie dollar inkom ook twee dollar om een fototoestel mee binnen te nemen. Eens binnen blijkt dan dat je in de gebouwen niet eens foto's mag nemen! Gelukkig is ons toestel klein genoeg om in een broekzak binnengesmokkeld te worden ;-)
Verder zijn ze nogal fier op het standbeeld van koning Norodom; in werkelijkheid gewoon een beeld van Napoleon waarop ze de kop van Zijne Majesteit hebben geplakt.

Letterlijk over koppen lopen.
We zagen er niet echt naar uit, maar het Tuol Sleng Genocide museum en de Killing Fields zijn verplichte kost bij een bezoek aan de Cambodjaanse hoofdstad. De Khmer Rouge vormde een middelbare school in zeven haasten om tot een gevangenis waar uiteindelijk meer dan 20.000 burgers werden ondervraagd en gemarteld. Luguber is vooral het gedetailleerde foto-archief dat ze er op nahielden. Zij die de folterpraktijken overleefden werden naar het 'vernietigingskamp' (Killing Fields) gebracht om vervolgens in massagraven worden gesmeten. Tot op heden werden 9.000 lichamen opgegraven. Minstens evenveel slachtoffers liggen er nu nog onder de zoden, waarvan nu nog steeds kledingsresten en botten aan de oppervlakte verschijnen.

De farce aan de grens.
We hadden een verdacht goedkope tour geboekt om de oversteek naar Vietnam te maken. Voor amper 6 dollar ben je 6 uur onderweg met een bus, een boot tot aan de grens en een tweede boot voor het gedeelte op Vietnamees grondgebied. We begrijpen niet dat ze aan deze trip iets kunnen verdienen, zeker niet als je weet dat ze die dag dit alles (piekfijn) organiseerden voor ocharme vijf mensen!

De tweede cadeaucheque van de meutjes.
Cambodja is een heel arm land. Elk uur van de dag werden we wel geconfronteerd met (vaak erg jonge) bedelaars, al dan niet gehandicapt door de vele landmijnen die nog steeds niet volledig zijn opgeruimd. We hebben heel dikwijls van ons hart een steen moeten maken want het is onmogelijk iedereen een dollar te geven.
Elke dag kussen we ons twee pollekes dat we in Belgie geboren zijn en we kregen het dus niet over ons hart om ook daar onszelf nog eens extra te verwennen.
Daarom hebben we het bedrag van de cheque verdubbbeld en aan Handicap International geschonken. Zij leveren er zichtbaar goed werk. Buiten ontmijning en ter beschikking stellen van prothesen, zorgen ze ook voor de reintegratie van gehandicapten.
Meer info op hun website: http://www.handicapinternational.be

Sally en Erik

 

Blijf op de hoogte!

Wil je verwittigd worden als er een verslag is verschenen of we nieuwe foto's hebben doorgestuurd? Schrijf je dan als de bliksem in op onze Nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

Terug!

 © Erik en Sally - Pluk gerust van deze site, maar laat het ons weten! -
Blauw Oranje Geel E-Mail ons! Groen Paars