Groen
Paars
Blauw
Oranje
Geel
hoekje
Op deze pagina: 

> Waar gaan zoeken?
> Overzicht seizoenen.
> Het plan!
> Vielen uit de boot
> Het vliegticket
> Dagbudget per land

Timing:  

Voorzie genoeg tijd om je voorbereidingen te doen. Wij ondervonden vele ups en downs in het 'met de reis bezig zijn'. Het meeste tijd kroop bij ons in de route uit te spitten en het arrangeren van het RTW ticket. Ook het tijdskrediet moest tijdig aangevraagd worden. Voor de praktische zaken -zoals het nodige materiaal voorzien en je inentingprogramma op punt zetten- mag je toch op een dikke twee maand rekenen.

 

Om tot een reisroute te komen moet je uiteraard rekening houden met verschillende factoren.

Welke landen/streken wil je zeker bezoeken?

Hoe? Rond-de-wereld ticket of een stop-over ticket (of tevoet)?

Wat gaat dat kosten? Een dagbudget per land voorzien.

Wanneer (naargelang de seizoenen) je dit gaat doen.

Hoe past Nieuw-Zeeland in het hele plaatje? Want aanvankelijk wilden we gewoon daar nog een tweede keer naar toe.

Win eens wat informatie in!

Reisbeurzen afschuimen gaf niet het gewenste resultaat. Mooie hotels en watersportfacileteiten zijn niet ons doel en dat van de standhouders blijkbaar wel. Echte landeninformatie vonden we er maar weinig. Dan maar op internet eens rondneuzen en vooral bij Wegwijzer reisinfo. Dat is een reiscentrum in Brugge dat naast een zeer uitgebreide reisbibliotheek en landkaarten ook verslagen bijhoudt van leden. Korte of lange reizen, jong of oud, je vindt er wel een verslag van, netjes gesorteerd per land. De mensen van Wegwijzer zelf helpen je graag en zorgen onderweg ook voor ondersteuning bij grensovergangen, gewijzigde visumregels e.d.. Echt een aanrader voor iedereen die zelf zijn reis wil organiseren.

Een diavoorstelling van de VTB-VAB heeft er toe bijgedragen dat Bolivië aan ons lijstje werd toegevoegd. VTB organiseert deze regelmatig, net zoals enkele reiscafé's. Veel hangt natuurlijk af van de gastspreker ...

Daarnaast werd natuurlijk het TV-boekje elke week uitgepluisd voor reis- of landenreportages.

Hier een schema van het weer op onze bestemmingen. Rood is de beste tijd om die streek te bezoeken, geel is het tussenseizoen en blauw is de minst aangename periode. De groene lijn is onze tijdslijn ongeveer.

Naar waar staan de neuzen?

Zoals je kan lezen bij Wie, Wat, Waar hebben we besloten om Zuid-Oost Azië én Zuid-Amerika te combineren met Nieuw-Zeeland. We hebben een route voorzien die plaatselijk nog helemaal gewijzigd kan worden.

In Zuid-oost Azië kozen we voor de redelijk gemakkelijk te bereizen landen Thailand (om erin te komen) en Vietnam, qua authenticiteit zou Cambodja zeker de moeite zijn.

In Nieuw-Zeeland gaan we ons vooral toeleggen op het ruwere Zuid-eiland en de streek boven Auckland. Het geothermische en Maoricentrum op het Noord-eiland hebben we vorige keer al verkend.

De plannen voor Zuid-Amerika zijn nog een paar keer gewijzigd tijdens de voorbereidingen. De bedoeling is in Vuurland te vertrekken, langs Patagonië en de Andes (Chili en Argentinië) naar het noorden te trekken en vanuit Santiago de Chile naar het Paaseiland te vliegen. Van daaruit gaat het naar Bolivië en dan over land door Peru. Als het budget het toelaat reizen we nog door naar Ecuador om ook de Galapagoseilanden te bezoeken.

De natuurpracht wint het voorlopig van de culturele rijkdom in het reisschema, maar misschien beslissen we daar onderweg nog wel anders over...

Welke landen hebben het niet gehaald?

We zijn in tijd, budget en vliegroute beperkt natuurlijk. Zo zijn de nationale parken in West-Canada uit de boot gevallen. Net zoals Madagascar in Zuid-Afrika en Costa Rica dat in het achterhoofd wordt gehouden voor een volgende 'gewone' reis.

Twaalf vluchten in één vliegtuigticket

Dat het een RTW-ticket ging worden was al snel duidelijk. Op een relatief korte tijd gaan we verschillende streken bezoeken. Duurzaam reizen is wat anders, tja.

Verschillende allianties bieden RTW-tickets aan, meestal gebaseerd op het gevlogen aantal vliegmijlen. OneWorld (met BA, Quantas, Lan Chile e.d.) gebruikt als enige zones (ong. continenten) en heeft maatschappijen die naar de plaatsen vliegen waar wij ook naartoe willen.

We kozen bij het OneWorld Explorer ticket 4 zones: de zone waar je vertrekt (sowieso), Azië, Oceanië en Zuid-Amerika. Je krijgt buiten de vluchten tussen deze werelddelen ook nog eens vier vluchten ìn elk continent. Enkel een vlucht van Hanoi naar Bangkok moeten we lokaal nog zelf regelen, maar dat is niet zo ver/duur.

We wisten wat we wilden, nu nog iemand die dat voor ons wou regelen aan een goede prijs .... Reisbureaus zijn blijkbaar niet zo scheutig om dit soort tickets te verkopen, het blijkt een huzarenstukje te zijn om uit te pluizen. Joker reizen doet dit wel en heeft een paar specialisten in het filiaal van Kortrijk. Ze gaven ons veel info maar de prijs was nog een pak hoger dan die we gekregen hadden van een paar Londense reisbureaus. Via Wegwijzer hadden we namelijk de tip gekregen dat ze daar dikwijls goedkoper zijn, het enige nadeel is dat je vanuit Londen moet vertrekken.

Vier Britse firma’s zaten uiteindelijk bij ons nog in de finale:

Travelnation: iets duurder maar sturen tickets op naar België, hoef je dus niet voor naar Londen. > e-mail > website

Trailfinders: heel goedkoop, maar sturen enkel naar een postadres in UK, dus gaan halen. > e-mail > website

Global Village: heel snelle reactie (goed voorteken bij problemen?) en redelijk goedkoop. Sturen tickets op. > e-mail > website

STA-travel: goedkoop, maar tickets in Londen gaan halen en wat verward contact. Verbergen goed hun e-mail ;-) > e-mail > website

Uiteindelijk hebben we ons ticket geboekt bij Global Village voor 3013 Pond (incl. taxen en koerier). Ze zijn voor twee personen zo'n 700 EUR goedkoper dan in België maar het heeft ook wat gemail en telefoontjes gekost.

> Bekijk hier ons vluchtschema.

Het budget per land

Niet gemakkelijk om te berekenen, doch redelijk noodzakelijk om je reisduur en route te bepalen. Na een uitgebreide rondvraag bij andere reizigers zijn we ongeveer tot deze bedragen gekomen. In dit bedrag zit alles inbegrepen behalve de vluchten; m.a.w. transport, voeding, overnachting en uitstappen.

Thailand: € 22 /dag/koppel

Cambodja: € 41 /dag/koppel

Vietnam: € 35 /dag/koppel

Nieuw-Zeeland: € 90 /dag/koppel

Chili: € 40 /dag/koppel

Argentinië: € 39 /dag/koppel (of minder door inflatie)

Peru: € 46 /dag/koppel

Galapagos: € 2000 /week/koppel !

Dit is slechts een leidraad en is wellicht gevoelig aan sterke schommelingen.

 © Erik en Sally - Pluk gerust van deze site, maar laat het ons weten! -
Blauw Oranje Geel E-Mail ons! Groen Paars