Groen
Paars
Blauw
Oranje
Geel
hoekje
LANDEN REISLIJST: 

> Chili en Paaseiland
> Argentinië
> Bolivië
> Peru

 

Chili:  

Voorstelling en ligging.
Klimaat en voorspelling.
Waar gaan we naartoe?
Nuttige links!

 

Even oriënteren:  

Nieuw Zeeland is 56.626 vierkante km groot en heeft zo bijna 25 keer de oppervlakte van België

De uiterste zuidpunt van Chili bestaat uit de vrijwel lege en haast mythische gebieden Patagonië en Vuurland. Het legendarische Paaseiland ligt op drieduizend kilometer van Chili.


Nuttige links:  

Chili.nu (nederlands)
Elmar reisgidsen
Lonely Planet

Weervoorspelling:  
 

Waar ligt Chili?

Het 'schoenveterland' Chili strekt zich als een smal lint van vierduizend kilometer uit langs de westkust van Zuid-Amerika. Het land ligt ingeklemd tussen de Stille Oceaan en het hoge Andesgebergte.
Door z'n uitgestrekte vorm heeft Chili een grote variatie in landschappen en klimaten.
In het noorden ligt de Atacamawoestijn, één van de droogste gebieden op aarde. Aan de kust is het hier eeuwig lente met temperaturen rond de twintig graden. Landinwaarts komen extreme verschillen in temperaturen voor. Verder vind je er hoge vulkanen, oerbossen, steppen en ijskappen.

Chili's overweldigende natuur wordt beschermd in talloze nationale parken en vormt voor veel reizigers het hoofddoel van een reis naar Chili.

Paaseiland, of Rapa Nui, is één van de meest geïsoleerde eilanden van de Stille Oceaan. Het tropische eiland wordt bewoond door geëmigreerde Chilenen en inheemse Paaseilanders, afstammelingen van het volk dat hier reusachtige en mysterieuze beelden bouwde.

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Chili vormde de lange dictatuur van Pinochet, die in 1990 eindigde met de verkiezing van Patricio Aylwin tot president.

Nog steeds leven in Chili drie grote inheemse bevolkingsgroepen: Aymaras en Atacameños in het noorden en Mapuches in het zuiden. Ook de bewoners van Paaseiland (dat deel uitmaakt van Chili) dragen bij aan de kleurrijke samenleving.

De dominante cultuur in Chili is gericht op de Europees-Amerikaanse 'way of life': bedrijven werken efficiënt en op tijd komen is normaal, in tegenstelling tot veel andere Latijns-Amerikaanse landen. Toch ligt het levenstempo (vooral op het platteland) nog niet zo hoog als in West-Europa.

Klimaat

De enorme lengte van Chili is verantwoordelijk voor een groot aantal klimaatzones. Van noord naar zuid zijn de volgende klimaatzones te onderscheiden:

Woestijnklimaat: Overheerst het noorden van Chili, o.a. in de Atacamawoestijn, waar op sommige plaatsen nog nooit regen gevallen is.

Hooggebergte-woestijnklimaat: Overheerst de Altiplano, met weinig regen (50-300 mm per jaar) en veel lagere temperaturen dan in het noorden.

Halfwoestijnklimaat: Dit gaat op bepaalde plaatsen over in een warm steppeklimaat met regen in de wintermaanden. Dit zijn de aangenaamste gebieden om te vertoeven.

Mediterraan klimaat: Overheerst Midden-Chili tot aan de Bío Bío rivier. De zomers zijn warm en droog en achter het kustgebergte bij de hoofdstad Santiago kan de temperatuur boven de 35°C uitkomen.

Gematigd regenklimaat: Overheerst in de Araucanía en het merengebied en is een overgangsgebied tussen een mediterraan en een gematigd klimaat. Alleen de zomermaanden zijn droog, de rest van het jaar regent het vrij veel.

Maritiem klimaat: Overheerst op de eilanden langs de kust en een zone vlakbij de kust. Zeewinden duwen vochtige oceaanlucht tegen de bergen omhoog, waardoor er het hele jaar door grote hoeveelheden neerslag vallen, van 2000 tot 5000 mm per jaar.

Hooggebergteklimaat: Overheerst de Patagonische Andes, met veel stormen en sneeuw. Richting Vuurland daalt de sneeuwgrens naar 800 meter!

Continentaal steppeklimaat: Overheerst op de Patagonische vlaktes, met droge zomers en een jaarlijkse neerslag van 200-500 mm. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt slechts 6-10°C.

Op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat met het hele jaar door regen (ca. 1150 mm) en een gemiddelde jaartemperatuur van iets meer dan 20°C.

Onze route in Chili

We beginnen in het zuiden en reizen via vuurland door Patagonië naar het noorden langs de Andes. Vanuit Santiago de Chile vliegen we naar Paaseiland met zijn mysterieuze beelden.
Vooral in dit uiterste zuiden van Zuid-Amerika primeert het natuurgeweld boven de cultuur. Meer info over de route in de verslagen.

Terug!

 © Erik en Sally - Pluk gerust van deze site, maar laat het ons weten! -
Blauw Oranje Geel E-Mail ons! Groen Paars