Groen
Paars
Blauw
Oranje
Geel
hoekje
LANDEN REISLIJST: 

> Thailand
> Cambodja
> Vietnam

 

Thailand:  

Voorstelling en ligging.
Klimaat en voorspelling.
Waar gaan we naartoe?
Nuttige links!

 

Even oriënteren:  

Thailand, met de hoofdstad Bangkok, ligt in Zuidoost-Azië en deelt haar grenzen met Myanmar, Laos, Cambodja en Maleisië. Het is 17 keer groter dan België.


De gedroomde reisroute voor Thailand.

BANGKOK:

Wat Phra Kaeo met de Emerald Boeddha, Wat Pho, Wat Arun, Wat Rakhang, Wat Suthat, Wat Traimitr, … Aan tempels geen gebrek, de eerste dagen van onze wereldreis zullen we al goed weten Wat doen ;-)

Chatuchak weekendmarkt en Damnoen Saduak drijvende markt.

Uiteraard zullen we in het gezelschap van hele toeristenmeutes ook een bezoekje brengen aan Chinatown en de khlongs.

Thonburi: zeker de Chao Phraya oversteken om dat minder gekende stadsdeel te exploreren.

GRENS TAK & KANCHANABURI PROVINCIE

HUAY KHA KHAENG
Het Huay Kha Khaeng Wildpark is een van de grootste wildparken in Zuid-Oost Azië. Maagdelijke wouden, prairies en bergen worden er bevolkt door wilde olifanten, waterbuffels, tijgers en … veel vogeltjes. Slechts 3 huttekes in het park en beperkte mogelijkheden om het park te doorkruisen.

PHITSANULOK
Hier is het Klooster van het Grote Relikwie (Wat Phra Sri Ratana Mahathat of Wat Yai) te vinden, dit is een van de belangrijkste religieuze sites in Thailand.
Het moderne Phitsanulok kan ook dienen als uitvalsbasis voor bezoeken aan Sukhothai en Noord-Thailand.

SUKHOTHAI
Was ooit een stad ver op z’n tijd vooruit met ingenieuze water- en wegennetwerken. Is nu een 640 ha groot historisch park met monumenten in de meest uiteenlopende bouwstijlen.

CENTRALE HOOGVLAKTE

AYUTTHAYA
Voormalige hoofdstad van Thailand (toen nog Siam) en sinds 1991 een Unesco World Heritage Site met paleizen, kloosters etc.

SI SATCHANALAI
Indien Sukhotai ons bevalt, kunnen we ineens ook een bezoekje brengen aan het noordelijker gelegen historisch park Si Sat. Deze oude stad zou ook gevarieerder in architectuur zijn in vergelijking met z’n grotere broer.

KAMPHAENG PHET
UNESCO World Heritage Site in de trant van bovenvermelde oude steden. Deze site werd nog niet “opgeruimd”, d.w.z. dat je er nog door met bomen overwoekerde kloosters kan lopen. Bovendien slaagt het gros van de toeristen deze site over en waan je je vaak helegans alleen in dit 400 ha grote park.

UMPHANG
Het Khlong Lan National Park is gelegen in een van de minst ontwikkelde streken van West-Thailand en valt vooral in de smaak van trekkers omwille van z’n tamelijk onaangetaste wouden. Het groot uitgevallen dorp Umphang en omgeving kan naar verluidt ook prima op eigen houtje worden verkend.

NOORD THAILAND

LAMPANG
De tweede grootste stad van het noorden (na Chiang Mai) wordt vooral bezocht voor de Wat Phra That Lampang Luang; een van de mooiste Thaise wats.

CHIANG MAI
We zijn niet van plan een trekking en/of bezoek aan bergstammen te regelen vanuit het toch wel enorm toeristische Chiang Mai. We beseffen ook wel dat het als “farang” ofte blanke buitenlander quasi onmogelijk is nog authentieke bergvolkeren of om het even wat aan te treffen, maar wij zullen toch opteren voor natuurexploraties zónder olifantenrit of vlottentocht vanuit Pai, Soppong, Mae Hong Son, Mae Salong, Nan, …
In Chiang Mai kunnen we misschien wel enkele wats, markten en China Town meepikken.

SOPPONG

Grotten van Tham Lod: er wordt met bamboevlotten door deze grotten gevaren langs 2.000 jaar oude uit boomstammen gehouwen doodskisten.
!! Tip van Wegwijzerlid: 3-daagse trekking vanuit Jungle Guesthouse o.l.v. gids Sunny; geen olifanten of vlotten wél mooie natuur, zelf primitief Thais koken, interessante bergstammen etc.

CHIANG RAI
Ev. Wat Phra Keo en nachtbazaar bezoeken.
PDA is een vereniging die zich bezighoudt met de verbetering van de levensomstandigheden van bergstammen en organiseert trekkings waarvan de opbrengst integraal naar het goede doel gaat.
Chiang Saen: indien we even willen uitpuffen is dit stadje aan de oevers van de Mekong een aangename plek om dat te doen.

DOI INTHANON NATIONAL PARK
Thailand’s hoogste berg (2.595 m) is tevens ’s lands poulairste nationaal park. Op voorhand reserveren is dus boodschap en in ons geval niet evident …

DOI PHU KHA NATIONAL PARK
Eén van Noord-Thailands grootste natuurreservaten dat bestaat uit een kalksteenbergketen met veel watervallen, grotten etc.

NOORD-OOST THAILAND

NAKHON RATCHASIMA ofte Korat
Is de grootste stad in Noord-Oost Thailand en kan prat gaan op de mooiste Khmer tempel van Thailand; Phnom Rung gebouwd op een inactieve vulkaan met uitzicht op de Thais-Cambodjaanse grens. Ook interessant is Muang Tam; een tempel gelegen op 8 km van Phnom Rung.

KHAO YAI NATIONAL PARK
Omvat de Dangrek bergketen, regenwoud, watervallen en een hele resem rare beestjes.

UBON RATCHATHANI
Ofte de “Koninklijke Stad van de Lotus” is een belangrijke provinciehoofdstad aan de Mun rivier. Ten zuiden van Ubon vind men Prasat Khao Phra Viharn (Heilig Klooster); een Khmer heiligdom met een spectaculair uitzicht gebouwd aan de rand van een diepe afgrond vlakbij de Cambodjaanse grens.

PHU KRADUNG NATIONAL PARK
Eén van Thailands mooiste natuurreservaten met als hoogste punt de Phu Kradung berg (1.571 m) gelegen in de provincie Loei.

OOST-THAILAND

Grensoversteek van Aranya Prathet naar Poipet in Cambodja. Een moto of vrachtwagen brengt je tot aan de grens, deze is geopend van 7h-18h en een visum kan ter plekke gekocht worden à $ 20 + 1 pasfoto. De vrachtwagenrit van Aranya Prathet naar Siem Reap en Angkor duurt 6 uur. Het is best vroeg te vertrekken en ineens door te rijden naar Siem Reap zodat je niet in Poipet moet overnachten.

KOH CHANG
Thailand tweede grootste en (voorlopig) weinig bezoedelde eiland. Maakt samen met een 50-tal andere eilandjes deel uit van een nationaal park. Koh Chang biedt naast de gebruikelijke stranden en duikmogelijkheden ook mooie bossen, watervallen, rivieren en poelen, …

WEST-THAILAND

KANCHANABURI
Hier staat de infameuze brug over de Kwai rivier. De brug op zich stelt niet veel voor en wordt vooral bezocht omwille van z’n gruwelijke geschiedenis. De spoorweg van Thailand naar Birma werd onder Japans bevel gebouwd tussen juni 1942 en oktober 1943 door duizenden geallieerde en honderdduizenden Aziatische krijgsgevangenen.
Ter hoogte van Hellfire Pass heeft de Australiër Rod Beattie een gedenkplaats en museum over de bouw van de spoorweg opgericht. Vandaaruit kan je een stuk van de spoorlijn te voet verkennen.

Sai Yok National Park ligt een honderdtal km van Kanchanaburi verwijderd. Trekpleister van het park is de Sai Yok Yai waterval en vooral ook de ongerepte natuur met z’n tijgers en olifanten.

Erawan National Park ligt dan weer 65 km ten noorden van Kanchanaburi en staat bekend om z’n impressionante watervallen en grotten. Is ook heel populair omdat op de verschillende niveaus van de watervallen poelen te vinden zijn waar het heerlijk zwemmen is.

Tham Than Lot National Park (officieel Chalerm Rattanakosin National Park) ligt in de Tenasserim bergketen op de grens met Birma. Mooie natuur, veel dieren én perfect te doen als een daguitstap.

ZUID-THAILAND

KHAO SAM ROI YOD NATIONAL PARK
45 km ten zuiden van Hua Hin vindt men een kalksteen berglandschap omgeven door meren en wetlands met plenty watervogels. Ook leuke boswandelingen en afgelegen strandjes.

In de buurt van Ranong (westkust) dobberen heel wat eilandjes in het water, vele ervan behoren toe aan het Laem Son National Park. Koh Khang Khao, Koh Khao Khwai, …

Op weg naar het befaamde Phuket passeert men o.a. Bang Sak (ten zuiden van Takua Pa) en de Khao Lak streek. Dit gebied wordt momenteel nog niet overspoeld door toeristen wat maakt dat het er nog heerlijk rustig toeven is op de vele (soms moeilijk bereikbare) strandjes.

KHAO SOK NATIONAL PARK
Spectaculair karstlandschap met toppen boven de 900 m afgerand met eeuwig groene wouden, stroompjes en watervallen. Naast de indrukwekkende flora leven er ook mooie tropische vogelsoorten, makaken, olifanten, tijgers … In het midden van het park ligt het Rachabrapah stuwmeer waar ook alle accomodatie gehuisvest is. Het grasland rond het meer is de plek bij uitstek om loslopend wild te spotten.

KOH YAO NOI en KOH YAO YAI
Maken deel uit van een eilanden (44!) archipel ten oosten van Phuket. De archipel wordt nog hoofdzakelijk bewoond door Moslim en Chao Leh gemeenschappen.
Op Yao Noi zijn slechts enkele resorts - gebouwd door een instantie voor verantwoordelijk toerisme - te vinden. Het zou er heerlijk toeren met de brommer zijn. In tegenstelling tot het grotere zusje heeft Yao Noi zelfs een ziekenhuis en internetshop, maar het is er nog héél rustig.
Yao Yai is wat groter met betere zwemstranden maar beschikt over minder en bovendien duurdere accomodatie.

KOH LIPE
In de Adang-Rawi eilandenarchipel ligt dit kleine idyllische eilandje met prachtige stranden. De snorkel-, duik- en massagemogelijkheden zijn er legio. Ook hier is er een Chao Leh nederzetting te vinden; de Chao Leh zijn zogenaamde zeezigeuners en leven hoofdzakelijk van de visvangst. Ze hebben een eigen taal, cultuur, cermonies en architectuur.

KOH TAO
Voor het geval we het in ons krammen zouden krijgen, is dit de geknipte omgeving om te leren duiken. De zeefauna (reuze manta pijlstaartvis, walvishaaien etc.) die niet op grote dieptes zit en de zachte stroming maken duiken ook voor beginners perfect mogelijk. Bovendien is het leven (slapen, duiken etc.) er niet overdreven duur, met het natuurlijke gevolg dat Koh Tao ondertussen een drukbezochte bestemming is geworden.

< terug naar Thailand algemeen

Terug!

 © Erik en Sally - Pluk gerust van deze site, maar laat het ons weten! -
Blauw Oranje Geel E-Mail ons! Groen Paars